Praktijkondersteuner Somatiek – Vechtzorg Huisartsenpraktijken – Breukelen
Header afbeelding
Vechtzorg Huisartsenpraktijken
De Angstel 31a/b/c 3621 WC
Breukelen

Praktijkondersteuner Somatiek

Praktijkondersteuner Somatiek (POH-S)

In onze praktijk werken drie praktijkondersteuners somatiek. De afkorting staat voor Praktijk Ondersteuner Huisartsenzorg – Somatiek. Ze werken onder verantwoordelijkheid van en in overleg met de huisartsen.

  • Zij controleren en begeleiden mensen met een chronische aandoening zoals Diabetes, Hart- en Vaatziekten, Astma en COPD. Zij bieden ook medische zorg aan ouderen.
  • Zij controleren mensen met een verhoogd risico voor hart- en vaatziekten, bijv. door een hoge bloeddruk of hoog cholesterol.
  • Zij kunnen een aanspreekpunt zijn voor ouderen en mantelzorgers van onze patiënten.
  • Zij doen longfunctie-onderzoek om te beoordelen of iemand astma of COPD heeft en om te kijken hoe het met deze aandoening gaat.
  • Zij kunnen helpen bij het stoppen met roken volgens een gekwalificeerde methode om de motivatie te vergroten.
  • Zij bieden ondersteuning bij het verbeteren van de gezondheid (zogenaamde leefstijl)
  • Zij controleren of een patiënt met diabetes verhoogd risico loopt om complicaties te krijgen en signaleren in een vroeg stadium als er complicaties ontstaan zoals nierschade, hartziekten of problemen met de voeten.
  • Zij bespreken de patiënten na met de huisartsen en hebben korte overleglijnen met internist, longarts, cardioloog, oogarts, diëtist, apotheker en fysiotherapeut.

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat mensen die diabetes, hart- en vaatziekten, COPD of astma hebben door deze gestructureerde begeleiding de kwaliteit van leven kunnen vergroten.

Hoe komt een afspraak bij de POH tot stand?

U kunt met de assistente of met de huisarts bespreken of begeleiding door de POH voor u zinvol kan zijn. Als dat het geval is, wordt een eerste afspraak gemaakt.

Afzeggen van een afspraak POH

Wij verzoeken u uitsluitend af te zeggen als dit echt niet anders kan. Indien u plotseling bent verhinderd, is het belangrijk dat u minimaal 24 uur van te voren afbelt bij de huisartsenpraktijk.